sobota, 30. april 2011

Prepleteno

Med pripravljanjem "pinca ptičkov" pred tednom dni se mi je porodila ideja. Zakaj bi pinco jedli le za praznike? Tako smo ji danes dodali skuhana jabolčka s cimetom, kot jih naredimo za štrudl. Za malce bolj trendi obliko smo jo prepletli v kitko, za zapečeno skorjico pa je poskrbel še rumenjak, s katerim smo premazali kitko preden smo jo dali v pečico. Dobili smo odličen, preprost priboljšek, ki si ga lahko privoščiš tudi na popolnoma "navaden" dan.

nedelja, 24. april 2011

Pinca

Morda je marsikdo med vami sploh ne pozna. Pa vam je lahko žal! Pinca je namreč sladek kruh, ki se ga tradiconalno naredi za velikonočni zajtrk. Ker je običaj vezan predvsem na Istro ga tudi sama prej nisem poznala. Ponavadi je v obliki pletenke, kitke ali hlebčka. Ker pa smo jo mi letos vključili v velikonočna darilca smo tradicionalno obliko malo posodobili. Danes zjutraj so zato nastali "pinca ptički", ki pazijo na velikonočni jajček na pomladanskem travniku....nekakao tako. :)
Kaj pa ste vi slastnega pripravili za velikonočni zajtrk?

sobota, 23. april 2011

Barvaš pirhe? JP!

Kljub temu, da bom velik del velikonočnih praznikov preživela v službi mi je včeraj zvečer vendarle uspelo pobarvati vsaj nekaj pirhov. Letos sem bila odločena, da prvič preizkusim pirhe pobarvati z naravnimi barvili. Čebulni olupki so odpadli, ker pri nas v celem letu ne porabimo dovolj čebule. Nazadnje sem se odločala med kurkomo, žafranko, čilijem ter rdečo peso. Želela sem namreč uporabiti res čimveč sestevin, ki jih že imam doma. Da recikliramo....da smo eko! :) Torej doma sem našla strgane najlonke, jajčka ter gumice. Med večernim sprehodom sem nabrala še nekaj listkov in rožic.

Postopek:
Jajčka sem navlažila z vodo, da so listki in rožice ostali na mestu medtem ko sem čez napela košček najlonke. Na zadnji strani sem jo nato zavezala z gumico. Nazadnje sem se odločila uporabiti kar rdečo peso v upanju, da bom dobila lepe roza pirhe. Rdečo peso sem precedila ter dodala malce vode, da so bila vsa jajčka prekrita z "naravnim barvilom". Kuhala sem jih približno pol urce in jih nato pustila v barvi še celo noč. Zjutraj sem najlonke in listke odstanila in to je to! Rezultat je morda malce manj izrazit kot sem upala. Pirhi niso roza temveč bolj rjavkasti na kar najbrš vpliva tudi to, da pri nas ni belih jajc kot v Ameriki.
Drugače pa v vednost.

*Če se igraš barvili je ponavadi dobro uporabiti morda kakšno starejšo posodo, saj nekatera lahko pustijo sled.

*Barva se bo na jajčka bolje prijela, če dodaš žličko kisa.

* Po mojih izkušnjah pirhov na koncu ne smeš sprati z vodo saj se barva izpere.


Pa lepe praznike!!!

četrtek, 21. april 2011

Chilling&Cruising

Sanjarjenje iz objave "Risanje s prstki" so je uresničilo. Bil je popolen dan za uresničenje mojih želja. Sončen, pomladni dan brez oblačka s prijetnim vetričem, ki je pihal od morja. Že dolgo ne pomnim, da ponoči ne bi mogla spati zaradi vznemirjenja. Bilo je kot v otroških dneh, ko sem bila dan pred rojstnim dnem ali odhodom na morje čisto iz sebe. Kljub temu sem se polna energije zbudila že ob šestih zjutraj. Ob devetih je že sledil klic od moje mami...je že na Lomu... Najina pustolovščina se je začela v Lucij, kjer sem tudi prvič uzrla svoje novo kolo. Točno takega sem hotela. Res super darilo za rojstni dan! Hvala vsem! :) Kljub veselju pa so se po moji glavi podila neumna vprašanja. Bom spoh še znala... Začetek je bil sicer negotov pa vendar, kot je že rečeno - nekaterih stvari ne pozabiš nikoli. Destinacija torej...Piran. Mestece, polno lepih družinskih spominov. Med potjo sva obujali spomine in na objektiv ujele nekaj slikic. V Piranu je sledila še kavica, namakanje nog v ledeno mrzlo morje in super kosilce - črna rižota. Pustolovščina se je sicer zaključila hitreje kot bi sama želela, saj sem popoldne že delala. Vsega lepega je enkrat konec... vendar moje kolesarske dogodivščine so se šele pričele... :)

Ali opaziš morda kakšno podobnost z risbico iz objave "Risanje s prstki"? ;)

sobota, 16. april 2011

"Pick me up"

...je slaščica...italijanskega porekla....in zagotovo ste jo že vsi jedli.... Še vedno ne veš kaj sem pripravila danes? Gre za tiramisu, ki v prevodu dobesedno pomeni "pick me up". Je ena mojih najljubših sladic. Še posebej paše poleti saj za pripravo ne potrebujemo dosti časa in pečice. Torej končno nekaj slastnega tudi za tiste, ki doma morda nimate pečice... ;) Tiramisu me spomne še na čase, ko smo z družino hodili na počitnice v Piran. V kavarni Tartini so si starši privoščili kapučino, otroci, pa smo si naročili tiramisu. Bil je odličen, skoraj tako kot ta, ki smo ga sedaj naštudirali doma. In tega bom podelila tudi z vami, ker slej ali prej morate poizkusiti pravi Tiramisu! Ne takega, kot sem dobila nazadnje - v kozarčku! Pravi tiramisu mora biti predvsem dober in sočen, oblika pa tradiconalno kvadratna. Pa pika. In ali moram sploh omeniti, da je odlični način za praganjanje pomladne utrujenosti... ;)

In postopek:
Skuhaj kavo. Najbolje v kafetieri. Medtem v eni posodi zmiksaj 5 beljakov, da nastane trd sneg. Če si posodo s snegom upaš zvrniti nad glavo potem je vredu. :) V drugi posodi zmiksaj še rumenjake, katerim dodaj 1 lonček sladkorja. Rumenjakom dodaš še 500g maskarpone in dobro pomešaš. Nazadnje v zmes nežno vmešaš še beljake. Sedaj pa zabaven del. Baby kekse potopi na hitro v kavo in jih polagaj v posodo v kateri boš naredil tiramisu. Keksi morajo zapolniti celotno površino posode. Nato čez priliješ pol naše mase in jo enakomerno porazporedi. Postopek ponovi. Še ena plast kava keksov in še druga polovica mase. Čez posipaj kakav. Sedaj gre v hladilnik za vsaj urco. In to je to! Preostali dan ti ostaja za razvajanje na sončku in sladkanje...mmmmm.

Dober tek!

petek, 8. april 2011

Spominčki

Že od nekdaj si na počitnicah ali le krajšem izletu privoščim kakšno malenkost, ki me osrečuje in še dolgo spominja na kraje kjer sem bila. Vendar zame to nikoli niso bili tisti tipični spominčki, kipci, razglednice,... Vedno sem iskala nekaj takšnega, kar se doma ni dalo kupiti. Tako smo že v osnovnošolskih letih s puncami vedno prinesle domov vsaj kakšno zanimivo značko, ki smo jo kupile na obrežju Ljubljanice. Tudi tokrat sem na Irsko odšla z misijo dobiti kakšno takšno zanimivo stvarco. Za prvi spominček je prispeval Luka v Swatch trgovinci. Po 3 dneh pohajanja po uličicah Dublina in obveznem nakupu M.A.C. kozmetike pa sva opazila še staro pisano stavbo z oranžnimi pikicami. Že od zunaj je veliko obetala. V tej čudoviti stavbi se nahaja Urban Outfitters. Trgovina za katero sem sicer že slišala, vendar je do sedaj še nisem obiskala. Ob pogledu na rjavo vintage aktovko sem se zaljubila na prvi pogled. V drugem nadstopju pa sem našla še čudovit obesek in šal, ki seveda dopolnjujeta torbico. :) Med svojo ponudbo si imeli tudi precej veliko zalogo Lomography fotoaparatov. Na žalost dinarčkov za vse seveda nikoli ni dovolj, zato bo nakup le-tega še malo počakal. Spomin na Irsko tako od sedaj nosim kar čez ramo...če to ni super spominček ;)

nedelja, 3. april 2011

Irska - tretjič

Škoda besed...preprosto čudovit Howth le 45 minut vožnje iz centra Dublina z double decker-jem. Ponuja izjemne razgledne točke in čudovite pohodniške poti. Na koncu sva obiskala še ribiško vasico in tržnico, ki ponuja slastne domače dobrote.


sobota, 2. april 2011

Irska - drugič

In dočakala sva ga...najin prvi deževni dan...v popolni pripravljenosti sem cel dan naokrog hodila v palerini, nazadnje pa je deževalo cele pol ure :) moram rečt in hkrati potrkati ("tok tok"), res imava srečo z vremenom! Kljub temu je smešno opazovati ljudi in njihove oprave...pri max. 15 stopinjah vidiš vse od plaščov in Uggic, do japonk in kratkih poletnih oblekic...brrrr! Za nekatere je očitno tu že poletje :) v teh dneh sva sedaj že raziskala in prehodila precejšen del Dublina. Privoščila sva si dolgo pričakovani cheeze crust v Pizza Hut, tradicionalni fish&chips, odlično domačo korenčkovo torto, bagelse, kakav kapučino iz Starbucksa in slastni Ben&Jerry's sladoled s koščki karamele...mmmm! Res škoda, da se nekaterih dobrot pri nas preprosto ne dobi... Danes sva se odpravila še na pohod proti živalskem vrtu, kjer sva imela bližnje srečanje z zelo agresivnim tigrom...ločila nas je le 2 cm steklo...vsekakor še en izvrsten dan...pa še trije so pred nama... Se še javim! ;)