In to taka...primorska :) Ne bom vam lagala - njena priprava ni tako lahka, kot se zdi. Torej, če jo prvič malce zafrkneš se ne sekiraj in poskusi znova!!!
Postopek gre takole: 2 zavojčka kupljenega vlečenega testa damo v pečico za 15 minut, da se napihne in se zlato obarva. Medtem lahko pripravimo kremo. Za tole super slastno kremo s priokusom limone bomo potrebovali: 400g sladkorja, 2 vaniljeva sladkorčka, 8 rumenjakov in ščep soli. Vse skupaj zmiksamo, nato pa masi dodamo še 200g moke. Masa bo postala zelo trda, zato jo je potrebno res dobro premiksati, da se znebimo vseh grudic. V hladni vodi si pripravimo 3 liste želatine. V velik lonec zlijemo 2 litra mleka in vanj olupimo lupino 2 limon (olupki naj bodo veliki, da jih bomo lahko na koncu pobrali ven!). Pristavimo na zmeren ogenj in mleku dodamo našo gosto maso. Med kuhanjem NEPRESTANO mešamo in posebej pazimo, da se nam nič ne prime na dno ali po robovih! (Na žalost sem sama na tem koraku pogrnila na celi črti... naslednjo rundo je zato mešal raje Luka...in mu je uspelo! Veste, fantje pridejo zelo prav v takšnih situacijah ;)) Ko krema zavre jo na zmanjšanem ognju kuhamo še tri minute. Ko je kuhana ne smemo pozabiti ven vzeti limoninih olupkov, dodamo še 3 lističe želatine. Na dno pekača nato položimo vlečeno testo in čez prelijemo kremo. Krema se mora potem ohlajati približno 2 uri. Medtem stepemo 1 liter sladke smetane kateri dodamo 3 Kremfix-e. Ko se krema ohladi premažemo še stepeno smetano. Na vrh položimo vlečeno testo in posipamo s sladkorjem v prahu. Vse skupaj naj gre v hladilnik še za vsaj 1 urco.
Pa dober tek! ;)
Sama krema se lahko poje tudi kot "domač puding"...
sobota, 16. julij 2011
nedelja, 3. julij 2011
Ribice v dobri družbi
Med preživljanjem vikendov v Celju se zadnje čase pogosto znajdem v vlogi kuhar`ce. Sedaj mi je že v navadi, da v potovalko popakiram še mojo najljubšo kuharsko knjigo Ljubezen skozi želodec. Ta vikend sem za moje najljubše pripravila nekaj morskega in tako prinesla vsaj malce poletje v te nič kaj vroče kraje... (trenutno pišem tole objavo v dolgih hlačah, mikici in pod dekico...in ne pretiravam). Za osvežitev in razvajanje sem stisnila limone, nabrala meto iz domačega vrta. V limonado, moj najljubši poletni napitek, sem dodala še ledene kocke z ribezem...mmmm...super! Za kosilce sva se z Luko odločila preizkusiti črno-bel riž pa ribice iz pečice. Sama se namreč rib najraje lotim tako. Dodaš jim lahko raznorazno zelenjavo, začimbe, oljčno olje, tudi vino. Danes so se ribice (orade) pekle v družbi zrelih paradižnikov, bazilike z vrta in kaper. Pol urce v pečici in rezultat je bilo tole super kosilce. Dober tek vsem! ;)