četrtek, 21. februar 2013

Kremna juhica s sladkim krompirjem

Le redko se zgodi, da na policah naših trgovinah zasledim sladek krompir oz. batato. V Sloveniji se redko pojavi v loncu, vendar ga drugje nekateri naravnost obužujejo. Zasledili ga boste pod imenom "sweet potatoe" ali "yam", čeprav je med njima kar nekaj razlike. Zgleda kot ogromen krompir s sladkim priokusom. Zunaj je rjavo-rdeč, znotraj pa živo oranžen. Ker sem ga prvič pripravljala tudi sama sem se odločila za preprosto kremno juhico.

Najprej sem sesekljala čebulo in jo popražila na olju. Lahko dodate tudi česen vendar sama nisem velik ljubitelj. Medtem sem sladek krompir olupila in ga narezala na kocke. Dodala sem ga čebuli in ga malo popražila. Dodala sem še nekaj začimb: sol, poper, pol žličke cimeta, ingverja in muškatnega oreščka. Nato sem vse zalila z jušno osnovo in kuhala 20 minut. Medtem si lahko popečete še kakšen košček kruha ali toasta. Ko se je sladek krompir zmehčal sem s paličnim mešalnikom vse skupaj enakomerno zmiksala. V kremasto juho sem nato dodala še malo pekoče omake. V tem trenutku poskusite in si dodatno začinite po okusu. Pusti na ognju še 5 minut. Moja juhica je bila super zato sem jo nalila v skodelico in dodala le žličko kisle smetane. Zraven sem dodala tudi polnozrnat popečen toast - popolnoma brez potrebe saj je juhica sama po sebi zelo nasitna. Tole me je popolnoma pogrelo na ta turoben dan. Sedaj pa res že komaj čakam na pomlad. Upam, da jo bodo tile zvončki priklicali. ;)

Ni komentarjev:

Objavite komentar