nedelja, 4. december 2011

12 urna priprava "zlate" poslastice

Lotili smo se priprave PANDORO. V prevodu pomeni "zlat kruh", saj je bil nekoč sladek kruh iz bele moke dostopen samo višjim slojem. Pogosto se je znašel na kraljevi bogato pogrnjeni mizi, zaradi česar je veljal tudi za kraljevega. Sedaj je zelo znana italijanska sladica, ki se jo pripravlja predvsem v času pred božičem. Prepoznaš ga po značilni zvezdasti obliki. Ko ga posipaš še s sladkorjem v prahu dobi podobo zasneženih vrhov italijanskih alp. Sestavine so preproste, kar pa ne drži za njegovo pripravo. Vzhajati mora namreč kar 9x in celoten postopek traja kar 12 ur. Vendar, ker ga imamo radi in imamo radi izzive smo se podali tudi v ta ultramaratonski podvig. Če si se pripravljen tudi sam soočiti s tem izzivom imaš spodaj celoten postopek za en pandoro...naj te ne zmotijo slikice, mi smo naredili dva.

1. Korak - 15g kvasa zmešaj v 60g tople vode in ga dodaj v maso. Dodaj tudi  1 rumenjak, 50g moke, 10g sladkorja. Vse skupaj dobro zmiksaj, nato pa pusti da 90 min pokrito počiva na sobni temperaturi.

2. Korak - 2 veliki žlici tople vode zmešamo s 3g kvasa in ga dodamo testu.  Primiksamo še 250g sladkorja, 200g moke in 1 jajce. Ko je testo  poenoteno pa še 30 g masla. Miksamo še 10 minut. Pokrito naj počiva 90 minut na sobni temperaturi.

3. Korak - Med miksanjem testu dodamo 2 jajci, 100g sladkorja, 1 žlico soli, 1 vanilin sladkor in  200g moke. Nato pripravimo večjo stekleno posodo premazano z maslom in vanjo preložimo naše testo. Pokrijemo ga in pustimo, da počiva 90 minut na sobni temperaturi.

4. Korak - 140 g masla daj na sobno temperaturo. Našo stekleno posodo s testom pa za 40 minut v hladilnik.

5. Korak - Pomokaj desko, ki jo boš uporabil za to, da razvaljaš testo. Testo vzami iz hladilnika in ga zvrni na pomokano površino. Dobro ga pregneti in razvaljaj na 1,5 cm debelo. Nato pa razdoblejno maslo položi na sredino razvaljanega testa. Testo sedaj "zapakiraj" v paketek. Zapogni stranski stranici, nato pa še spodnjo in zgornjo stranico. "Paketek" malce razvaljaj... na približno 2 cm. Potem pa ponovno zapolni spodnjo in zgornjo stranico. "Paketek" pustimo 20 minut v hladilniku.

6. Korak - Testo vzamemo iz hladilnika in ga ponovno položino na pomokano površino, razvaljamo," zapakiramo" pa ponovno v hladilnik za 20 minut.

7. Korak - Ponovimo 6. Korak

8. Korak - Ponovimo 6. Korak

9. Korak - Testo pregnetemo v kepo in položimo v z maslom namazan zvezdast pekač. Pustimo vzhajati 4 ure na sobni temperaturi. 

10. Korak - Segrej pečico na 185 stopinj. Pri tej temperaturi se mora pandoro peči 15 minut. Pečico sedaj prestavi na 170 stopinj in peci še 30 minut. Preden vzameš omamno dišeč pandoro iz pečice naredi še test s palčko. Če pride iz pekača čista pomeni, da je pandoro pečen. Zvrni ga na večji krožnik in posuj s sladkorjem v prahu.

Pa smo prišli do cilja z zlato medaljo...aja ne... z zlatim kruhcom...in res je odličen! Danes pa le še počitek in sladkanje... Aaaaaaah :)



Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...