petek, 7. november 2014

Njoki iz ricotte

Odkar sem letos prvič naredila tele njokce se pogosto znajdejo na mojem jedilniku. So super hitri za naredit pa še vseeno se fino počutiš, ko si narediš kosilo "from scratch" - torej iz nič. Če je kdo prave njoke že poskusil delat doma najbrš ve, da je ogromno enih prepriprav. S krompirjem je vedno pač ful dela. Vso to lupljenje pa rezanje, dolgo kuhanje... Ti njokci pa so popolnoma brez krompirja in so zato na krožniku že v 10 minutah. Res!

Njihova osnovna sestavina je ricotta (poudarjen dvojni t - ker se pač učim italijansko :P). In ne, to ni navadna, katerakoli skuta. Sem se pozanimala pri g. Googlu po Lukovem pregovarjanju. Ricotta je bolj sladka in pasirana. Jaz jo kupim v Sparu - je prav Sparova in piše gor ricotta. :) Torej, potrebuješ 250g ricotte, 200g moke, 30g parmezana, 3 rumenjake pa še malo muškatnega oreščka, soli in popra.

Za testo vse samo zamesiš na pomokani površini. Testo nato oblikuješ v dolg svaljk, ki ga nato razrežeš na 1 cm debele koščke - njoke. Ker so njoki precej nasitni so te količine primerne za 3 osebe oziroma za 3 obroke. Jaz jih hranim kar v hladinliku še naslednjih nekaj dni. Pridejo prav na dan, ko si moraš skuhat nekaj v naglici. Manjka jim namreč le še 3 minutke namakanja v slanem kropu. Zraven lahko dodaš svojo naj omakico. Sama jih najpogosteje naredim kar v paradižnikovi omaki z baziliko, super gredo tudi z morskimi sadež ali pa omako iz gorgonzole. To je popolnoma prepoščeno domišliji. Pa dober tek! ;)


Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...