torek, 27. september 2011

Diy: Easy princess skirt

Tale projekt je nastal s pobudo Društva prijateljev mladine. Še dobro, da so v meni  po dolgem času zanetili iskrico ustvarjalnosti. Pred mano so namreč tudi moje ustvarjalne delavnice na temo pravljičnih vil, princesk in princev na belem konju. Za pravljično vzdušje naj bi poskrbela tudi s svojo opravo in tako je nastalo tole krilce. Seveda se da z raznobarvnim tilom in malce domišlije ustvariti tudi baletne tutuje za majhne primabalerine, črno-oranžno čarovniško opravo za halloween ali za najbolj modno osveščene, kopijo kreacije Mulberry (glej FW London)...

Vse kar potrebuješ je kar nekaj metrov barvnega tila, elastika in škarje. Dolžino elastike odmeri v pasu in jo zaveži. Til nareži na trakove (široke približno 20 cm). Po dolžini so lahko trakovi različnih dolžin ali pa enaki če želiš zelo puhast baletni tutu. Trak razpolovimo in ga z enostavnim vozlom, kjer oba konca potegneš skozi zanko, pritrdiš na elastiko. Nizanje trakov nadaljuješ dokler nisi zadovoljen z rezultatom. Na koncu lahko v pasu vpleteš tudi trak in narediš še mašnico. 


nedelja, 25. september 2011

Sladka Istra

Ta vikend so se kot vsako leto na Obali zbrali takšni in drugačni slaščičarski mojstri. Na koprski promenadi so se predstavili s svojimi domačimi dobrotami. Sladka Istra je namreč največja prireditev sladic v Sloveniji in vsem, ki se je še niste nikoli udeležili priporočam, da to naredite še danes! Z degustacijskimi kupončki se lahko sprehodite med stojnicami in svoje brbončice razvajate z okusi Istre, kot tudi preostale Slovenije pa tudi tujine. Pozabili niso niti na diabetike ter eko in bio ponudbo. Medtem se odvijajo v taverni tudi razne predstavitve in kulturni program.

Sama sem že v petek pomagala pri predpripravah v centeru dnevnih aktivnosti za starejše občane občine Koper, ki imajo letos svojo prvo stojnico. Spekli so kar 6 vrst potice (ste že poskusili takšno s pinjolami ali s fragolo?!) pa seveda še ogromno piškotov, kroštol, dražgoške kruhke, fritule... Vse narejeno po starih receptih "naših" babic. In seveda vse zares slastno... Na stojnicah sem tako včeraj videla ogromno domače peke, nekaj pa je tudi pravih slaščičarskih mojstrov. Degustirala sem tudi palačinke z refoškom in domač sadni kruhek. Najljubši pa so mi bili vseeno lično izdelani dražgoški kruhki. Se ti že cedijo sline...? :)



četrtek, 22. september 2011

FW London

V Londonu so v zadnjem tednu le še potrdili predvidevanja po...RUMENA bo barva naslednje sezone. Praktično ni bilo oblikovalca, ki je ne bi vključil v svojo kolekcijo. Ponovno sem izbrala favorita dneva in tri najlepše kreacije.

Še posebej so me fascinirale "statement" ogrlice v živo rumeni barvi v kombinaciji s pikami (Sass&Bide), šik sedemdesetih z velikimi pisani klobučki (Jaeger London), "dežni plaščki" v kombinaciji z dolgim krilom iz tila in stilsko usklajenim kužkom (Mulberry). Hmmm...iz slednjega se morda obeta kakšen diy projekt... ;) Četrti dan je bilo preprosto razglasiti absolunega zmagovalca. Burberry Prorsum je ustvaril kolekcijo polno čudovitih, intenzivnih barv in čudovito kombiniranje le-teh. Dopolnjujejo jih živi vzorci z rahlim pridihom afrike, ki njihov standardni tranč ponesejo na čisto drugo raven. Sledile so še elegantne dolge obleke v kombinaciji s črnimi dodatki (Amanda Wakeley), kot zadnji pa so na svoj račun prišli tudi fantje, ki lahko strogost srajce, kravate in blazerja sedaj razbijejo s kombiniranjem kratkih hlač (Hardy Amies).





petek, 16. september 2011

NYFW

Končal se je še en newyorški teden mode. Velika modna imena so v tednu od 8-15. septembra že napovedali trende za naslednjo pomlad. Videti je bilo predvsem veliko osnovnih barv...torej rdeča, veliko rumene, modra. Manjkalo pa ni tudi pomladnih pastelnih barv in zlatih&srebrnih modnih dodatkov ter takšnih in drugačnih klobučkov. Še zmeraj ostaja "color blocking", ki dopušča kombinacijo tudi najbolj živih barv (npr. roza-rdeča). Make up je naraven; svetleča brezhibna polt z malo maskare in lip glosom. Opaziti je bilo tudi kar nekaj oranžnih kosov, ki pa ne smejo manjkati niti v jesenski kolekciji (klikni tu!), ki je že na policah. Tale objava ti morda lahko prišepne, kateri kosi v tvoji omari bodo "in" tudi v naslednjem letu. Seveda je moj izbor pristranski, saj sem izbrala le kolekcije, ki so naredile močen vtis NAME. Tako sem ob koncu vsakega dne izbrala naj kolekcijo in tri favorite med kreacijami. Za vse ostale kolekcije, ki se niso uvrstile na moj seznam favoritov lahko prebrskaš tu.








nedelja, 11. september 2011

Bučni čolnički

Zadnjo od današnjih objav pa nenazadnje vseeno posvečam jeseni. Kljub moji ljubezni do pomladi/poletja pa ima tudi jesen svoje prednosti. Sezona plaščkov, šumeče listje, rdeči grmički na Maliji, pečeni kostanjčki, gobice, buče... Ja BUČE. Priznam, da še nikoli nisem kuhala z njimi. Nazadnje sem jo najbrš držala v rokah na praznovanju "teteke jeseni" v vtrcu :) Pa vednar sem se upogumila in pri Jamie Oliver-ju pobrskala za recepti. Odločila sem se za njegovo "Hemilton Squash". Priznam tudi, da sem recept malce priredila. Pa vednar je nastala odlična jesenska vegi poslastica. 

Potrebuješ: 
1 žlička koriandrovin semen 
1 žlička rožmarina
Pest praženih neslanih arašidov
4 šampijone
100g riža (basmati)
5 sušenih paradižnikov
1 čebula
1/3 muškatne buče
1 čili
Sol, poper
Srebrna folija
Oljčno olje

Postopek:
Bučo razpolovi, odstrani semena in izdolbi vdolbinico. Nastati mora "čolniček" v katerega boš naložil nadev. Meso buče drobno nasekljaj. Pripravi si tudi naseljano čebulo, feferon, šampijone in sušene paradižnike. Medtem daj kuhati tudi riž. Pečico segrej na 230 stopinj. Na ponvi segrej olje kateremu dodaj čebulo in čilije. Malce prepraži nato pa dodaj še sušene paradižnike in koriandrova semena, ki dodajo dodatno aromo če jih malce streš. Sledi še rožmarin in naseljano meso buče. Popraži in dodaj še šampijone. Vse skupaj praži dokler se buča popolnoma ne zmehča in spusti vode. Dodaj kuhan riž in pest nasekljanih arašidov in dobro premešaj. Bučne čolničke namaži z oljčnim oljem. Napolni jih z  nadevom in jih zavij v folijo. Daj jih v pečijo, kjer se bodo zaviti  bučni čolnički pekli 1 uro in 15 minut. Postrezi še vroče iz folije. Dober tek! 



V upanju na indijansko poletje...

Kljub septembru, ki ponavadi pomeni nenadno poslabšanje vremene in znatno nižje temperature, smo si letos zaslužili še nekaj poletnih dni. Priznam, da se bom letos kar težko poslovila od sončnih dni. Morda me pa le še čaka kakšen poslovilen skok v morje. Tudi v Celju me je tako presenetila presenetljiva vročina, ki pa smo jo lajšali z osvežilnimi napitki, kot je tale doma narejen ledeni čaj in panna cotto. Med zalogo čajev sem našla še majhno vrečko sadnega čaja "Indijankso poletje" - kot nalašč za tale čas. Dodala sem mu le še limeto, lističe sveže mete iz maminega vrta, malce rjavega sladkorja in seveda led. Zelo osvežilno in zelo preprosto! Za pripravo panna cotte si moraš vzeti malce več časa, vendar je resnično vredno.


 Za 10 majhnih skodelic panna cotte boš potreboval: 
 - 0,5 l sladke smetane
 - 0,5 l polnomastnega mleka
 - 6 listov želatine
 - 4 vaniljevi sladkorčki
 - 120 g sladkorja + za omakico iz gozdnih sadežev (po okusu)
 - gozdni sadeži (lahko tudi zmrznjeni)

Priprava: 
Liste želatine namoči v hladno vodo. Mleko in smetano zlij v lonec in ju segvaj do vretja. Medtem neprestano mešaj in pazi, da se ti ne oprime dna. Ko zavre, dodaj 120 g sladkorja in takoj za tem odstavi. Ožemi liste želatine in jih dodaj smetani. Dobro premešaj. Na koncu med mešanjem dodaj še 2 zavojčka vanilijevega sladkorja. Pripravimo si skodelice v katere nalij našo kuhano smetano. Vsako skodelico pokrij s prozorno folijo. Daj jih v hladilnik dokler se panna cotta ne strdi. Medtem gozdne sadeže segrej, dodaj jim malce rjavega  in vanilijevega sladkorja po okusu. Ko se malce zgostijo so gotovi.  Postrezi panna cotto z omakico iz gozdnih sadežec svojim gostom in samo počakaj na komplimente... ;)


Dober tek!

Curry ... tudi za najbolj zbirčne

Ja res je... že celo večnost nisem napisala objave. Tole poletje sem si resnično vzela čas za uživanje in sprostitev. V petih letih odkar živim na obali, sem letos prvič resnično izkoristila vse prednosti življenja ob morju. Tako sem pred popoldansko službeno izmeno odtekla relacijo Lucijo-Bernardin-Portorož, se osvežila v morju ter na "svojem" pomolčku ujela nekaj sončnih žarkov. Triatlon po moje ;) Za resno kuhanje je zato ponavadi zmanjkalo časa, sem si pa zato z veseljem privoščila kakšno lubenico. Ta je bila na jedilniko praktično vsak dan.  
Torej, da se vam oddolžim za mojo poleto odsonost sem vam danes pripravila tri objave. Vikend trenutno preživljam v Celju, kjer sem 2 dni skrbela za 3 zbirčneže...sama seveda ne sodim med njih. :) Nastal je torej tale zelenjavni curry z neoluščenim rižkom in piščančjimi kockami ( ene s čilijem in druge z rožmarinom). Curry je super stvar saj se ga da pripraviti tako z mesom za mesojedce, kot tudi zelenjavnega in ribjega za vegetarjance.  Torej jaz vam zaupam recept le za osnovo, kaj pa ji boste dodali pa je odvisno popolnoma od vas in vašega okusa (ozirma vaših gostov). 

Sestavine:
5 žlic rastlinskega olja
2 žlički gorčičnih semen
1 žlička janeževih semen
Svež čili (po okusu)
Curry v prahu (po okusu)
1 žlička ingverja prahu
1 čebula
1 žlička čilija v prahu
1 žlička kurkume
1dl paradižnikova mezga 
1/2 konzerve kokosovega mleka
Sol
1 žlička koriandrovih semen
Zelenjava po želji/ piščančja prsa v koščkih/ riba

Postopek: 
V voku razgrej olje, dodaj gorčična semena, ko začnejo pokati pa še janeževa, koriandrova, čilije, curry in ingver. Pomešaj in nekaj minut praži. Dodaj čebulo, čez 5 minut pa še čili in kurkumo. Nato dodaj še  paradižnikovo mezgo.  Kuhaj še nekaj minut.  Nazadnje dodaj še kokosovo mleko. Kuhaj še kakih 5 minut nato pa previdno osoli in dodatno začili po okusu.To je osnova. Za ribjo različico dodaj še ribo in kuhaj še 6 minut. Za piščančjo pa v voku popečena prsa dodaj omaki in kuhaj še 10 min. Za vegetariansko različico dodaj vso zelenjavo na začetku, ko dodaš čebulo. 


Pa dober tek...vsem! ;)