Še zadnji zapis v tem letu... Še zadnji sončni zahod ujet iz najinega okna v tem letu... Lepo praznujte pa se vidimo v še lepšem, bolj zasneženem ali sončnem ter predvsem še bolj ustvarjalnem letu 2012!!!
sobota, 31. december 2011
petek, 30. december 2011
Zasneženi črni gozdiček
Po krajšem predahu sem spet tu! Upam da ste lep preživeli božične prazike...Jaz sem jih! Med prazniki smo namreč tradicionalno obiskali Nuremberg. Tako sva z Lukom že prvi dan odšla iskat lučke in pogledat največji božični sejem in veste kaj... NIČ! Za malo smo zamudili sejem, stojnice so bile prazne, prav tako mesto, lučk pa le za vzorec... Priznam pravo razočaranje... Prav tako je manjkal sneg... Ah ja...zgleda, da ga letos ne bom dočakala. :(
Sva si pa zadnji dan privoščila ogled tekme hokeja oziroma moj prvi ogled kakršnekoli tekme v živo sploh... Pa me je seveda sprva skrbelo, da ne bi dobila kakšnega paka v glavo pa izgredov zagretih navijačev... Vendar sem nazadnje odšla domov, kljub porazu "naših" Ice Tigers-ov, prijetno presenečena! Kljub temu, da sva bila v predelu HC navijačev so bile to družine z otroci, starejši ljudje in parčki tako da res ni bilo potebe po strahu. Vzušje ob golu pa sijajno, saj smo bili vsi na nogah, bobni in raglje so ropotale in zastave plapolale... Res super! Ne pa to še ne pomeni, da sem sedaj postala športni navdušenec! Da ne bo pomote! :)
Danes pa se že začenjajo priprave na novo leto, Helena in Luka pa sta zjutraj že spekla tale krasni zasneženi črni gozdiček za dedkov rojstni dan... Se vidi, da vsi malce pogrešamo sneg a ne? :)
Sva si pa zadnji dan privoščila ogled tekme hokeja oziroma moj prvi ogled kakršnekoli tekme v živo sploh... Pa me je seveda sprva skrbelo, da ne bi dobila kakšnega paka v glavo pa izgredov zagretih navijačev... Vendar sem nazadnje odšla domov, kljub porazu "naših" Ice Tigers-ov, prijetno presenečena! Kljub temu, da sva bila v predelu HC navijačev so bile to družine z otroci, starejši ljudje in parčki tako da res ni bilo potebe po strahu. Vzušje ob golu pa sijajno, saj smo bili vsi na nogah, bobni in raglje so ropotale in zastave plapolale... Res super! Ne pa to še ne pomeni, da sem sedaj postala športni navdušenec! Da ne bo pomote! :)
Danes pa se že začenjajo priprave na novo leto, Helena in Luka pa sta zjutraj že spekla tale krasni zasneženi črni gozdiček za dedkov rojstni dan... Se vidi, da vsi malce pogrešamo sneg a ne? :)
petek, 16. december 2011
Snežinke
Tile majceni kristalčki so mi v zadnjem času res velik navdih. Da niti ne povdarjam, da so zelo eco chic. Njihovi detajli in raznolikost je res neverjetna. Kaj vse si narava ne izmisli. :) Smešno, da jih ob enem že nestrpno pričakujem, hkrati pa trepetam ob pregledu vremenske napovedi, ker me danes čaka dolga pot do Celja in potem še nazaj. Priznam, da je sneg na cesti eden mojih največjih strahov zato prosim držimo pesti, da danes le ne bo snežilo... :)
Kljub temu sem v njihovo čast izrezala že več kot 40 papirnatih snežink potem pa sem se lotila še tega projekta. Zadnje dni mi namreč pogosto delata družbo kvačka in igle za pletenje. Tale snežinka je super enostavna za naredit, če si že kdaj držal kvačko v roki... Ko je narejena je pomembno le, da jo utrdiš s prozornim lepilom - jaz sem uporabila kar premaz za decoupage. Ko se posuši jo le še lično zavij in podari nekomu posebnemu.
Kljub temu sem v njihovo čast izrezala že več kot 40 papirnatih snežink potem pa sem se lotila še tega projekta. Zadnje dni mi namreč pogosto delata družbo kvačka in igle za pletenje. Tale snežinka je super enostavna za naredit, če si že kdaj držal kvačko v roki... Ko je narejena je pomembno le, da jo utrdiš s prozornim lepilom - jaz sem uporabila kar premaz za decoupage. Ko se posuši jo le še lično zavij in podari nekomu posebnemu.
četrtek, 15. december 2011
Smrečica
Čeprav je bil moj namen okrasiti smrečico že za miklavža sem jo postavila šele danes. Miklavž je tako pustil darila kar pod našo improvizirano, s kredo narisano smrečico. Tudi ko sem bila mlajša smo imeli pogosto imrovizirano smrečico iz vej, ali pa okrašeno palmo... :) Trenutno pa mi bolj odgovarjajo tradicionalne smrekice. Za drugo leto pa kdo ve... morda prosim Luka, da zbije skupaj nekaj deščic, ki jih lahko potem poljubno pobarvam in okrasim... Še ena dobra eko šik ideja!
Kakšno smrečico imaš pa letos ti?
Kakšno smrečico imaš pa letos ti?
torek, 13. december 2011
Vintage na angleškem podeželju
Včeraj sem po krajšem oddihu malce ponovno brskala po moji naj fashion strani Style.com. In ponovno odkritje...ponovo sem globoko vdihnila in ob pregledovanje teh fotk mi je bilo res toplo pri srčku... to je to!!! Burberry Prorsum me je navdušil tako z jesensko kolekcijo in še bolj s prihajajočo pomladno...potem pa še tole!!! Čisto v mojem stilu! Med izbrom slikc, ki jih bom prikazala na svojem blogu, sem sprva shranila vse in potem s težavo brisala eno za drugo in ostal je tale zelo zožan izbor zato resnično predlagam, da si jo ogledate v celoti. Kolekcija je predogled njihove jesenke kolecije za jesen 2012. Takoj pa si jo lahko predstavljam na angleškem podeželju. Obožujem prav vse detajle, od čevljev do clutch-ov, rokavičk, velikoh torb, prikupnih pasov z mašnicami in šalov. Vse bi imela! :) Največji vtis pa so name naredile barve. Burberry je še enkrat dokazal, da obvlada barvno shemo. Kombinacija barve lososa in bordo rdeče, pa rjave, gorčično rumene in modre pa še malce sive, bež in božanske zelene - somo poglej si to obleko! Pa tisto cvetlično, pa puloverje s kužki, plaščke,... No dovolj, itak ni besed s katerimi bi povedala kako mi je všeč...
nedelja, 11. december 2011
Praznični piškotki
Pa jih imamo...piškotke takšne in drugačne... Takšne, ki bodo lično zaviti služili kot slastna darilca v prihajajočih prazničnih dneh. Seveda pa mora kakšen ostati še za nas... :) Moji najljubši so vaniljevi rogljički in zato z vami delim tudi njehov recept. Tokrat je v malo drugačni obliki in si ga zato lahko kar takoj sprintate in položite v zbirko svojih receptov. Naj bo to moje majceno darilce za vas. :) So zelo preprosti in vedno uspejo zato kar pogumno! Čudovito pa so nam uspeli tudi jelenčki iz medenjakov, katerih recept najdeš tu! Ali prepoznaš tudi moderno in novoletno izpeljanko linškega peciva... ker so zvezdice letos in ni razloga, da trendov ne bi uporabili tudi v kuhinji. Pusti le domišliji prosto pot. Večna klasika pa so še kokosovi poljubčki pa medvedje učke in odlično lešnikovo pecivo... Mmmmmmamljivo kajne? :)
Foto: Luka
Foto: Luka
petek, 9. december 2011
D torta - drugič
Uuu...uu...na tole sem pa skoraj pozabila...Tole objavo sem imela pripravljeno že kar nekaj časa pa sem nanjo malce pozabila. Zato tudi jesenski motivi...pa mislim, da ni hudo glede na to, da je zunaj še vedno bolj jesensko vreme. Tale tortica je bila darilo za mojega dedija. Izdelala sem jo po istem postopku kot tisto, ki smo jo naredili za Lukovo nono. In gotovo se sprašujete kaj je to za ena plastika po torti...ali je morda plastelin!?! Ja, lahko bi mu rekli tako, le da je popolnoma užiten. Izdelamo ga iz belih marshmallowov. Prvi trik, ki ga morate vedeti je, da biskvit, sadje, smetano in "plastelin" pripravimo dan prej. Predidevam, da zna vsak stepsti smetano, pokuhati zmrznjene sadeže in narediti biskvit, zato vam izdam drug trik: marshmallowe med nenehnim mešanjem na zmerni temperaturi popolnoma stopi. Dobil boš smešno lepljivo zmes. V to primešaš 100g sladkorja v prahu in zmes gneteš kot testo. Po občutku postopoma še dodatno dodajaš sladkor v prahu. Uporabljaj ga kot moko in si z njim posladkaj tudi roke in površino na kateri gneteš. Na koncu moraš dobiti en velik marshmallow, ki se ne lepi več na tvoje roke. Izgledati mora kot plastelin. Trik številka tri: poljubno mu lahko nato dodaš še jedilne barve in ga tako obarvaš. Čez noč ga zavij v prozorno folijo in pusti počivati v hladilniku. Tako imaš zjutraj vse pripravljeno za izdelavo in dekoracijo D TORTE. Malčki pa se lahko med tem z njim tudi poigrajo. Biskvit le razreži na pol in na debelo premaži s sadeži in smetano. "Plastelin" razvaljaj na posladkani površini. Posladkaj tudi vajlar. Z razvaljanim "plastelinom" prekrij torto in jo okrasi po okusu. Ne pozabi še na svečke in " vse najboljše za teeeee, vse najboljše za teeeeeeee...". Zabava se lahko začne!
nedelja, 4. december 2011
12 urna priprava "zlate" poslastice
Lotili smo se priprave PANDORO. V prevodu pomeni "zlat kruh", saj je bil nekoč sladek kruh iz bele moke dostopen samo višjim slojem. Pogosto se je znašel na kraljevi bogato pogrnjeni mizi, zaradi česar je veljal tudi za kraljevega. Sedaj je zelo znana italijanska sladica, ki se jo pripravlja predvsem v času pred božičem. Prepoznaš ga po značilni zvezdasti obliki. Ko ga posipaš še s sladkorjem v prahu dobi podobo zasneženih vrhov italijanskih alp. Sestavine so preproste, kar pa ne drži za njegovo pripravo. Vzhajati mora namreč kar 9x in celoten postopek traja kar 12 ur. Vendar, ker ga imamo radi in imamo radi izzive smo se podali tudi v ta ultramaratonski podvig. Če si se pripravljen tudi sam soočiti s tem izzivom imaš spodaj celoten postopek za en pandoro...naj te ne zmotijo slikice, mi smo naredili dva.
1. Korak - 15g kvasa zmešaj v 60g tople vode in ga dodaj v maso. Dodaj tudi 1 rumenjak, 50g moke, 10g sladkorja. Vse skupaj dobro zmiksaj, nato pa pusti da 90 min pokrito počiva na sobni temperaturi.
2. Korak - 2 veliki žlici tople vode zmešamo s 3g kvasa in ga dodamo testu. Primiksamo še 250g sladkorja, 200g moke in 1 jajce. Ko je testo poenoteno pa še 30 g masla. Miksamo še 10 minut. Pokrito naj počiva 90 minut na sobni temperaturi.
3. Korak - Med miksanjem testu dodamo 2 jajci, 100g sladkorja, 1 žlico soli, 1 vanilin sladkor in 200g moke. Nato pripravimo večjo stekleno posodo premazano z maslom in vanjo preložimo naše testo. Pokrijemo ga in pustimo, da počiva 90 minut na sobni temperaturi.
4. Korak - 140 g masla daj na sobno temperaturo. Našo stekleno posodo s testom pa za 40 minut v hladilnik.
5. Korak - Pomokaj desko, ki jo boš uporabil za to, da razvaljaš testo. Testo vzami iz hladilnika in ga zvrni na pomokano površino. Dobro ga pregneti in razvaljaj na 1,5 cm debelo. Nato pa razdoblejno maslo položi na sredino razvaljanega testa. Testo sedaj "zapakiraj" v paketek. Zapogni stranski stranici, nato pa še spodnjo in zgornjo stranico. "Paketek" malce razvaljaj... na približno 2 cm. Potem pa ponovno zapolni spodnjo in zgornjo stranico. "Paketek" pustimo 20 minut v hladilniku.
6. Korak - Testo vzamemo iz hladilnika in ga ponovno položino na pomokano površino, razvaljamo," zapakiramo" pa ponovno v hladilnik za 20 minut.
7. Korak - Ponovimo 6. Korak
8. Korak - Ponovimo 6. Korak
9. Korak - Testo pregnetemo v kepo in položimo v z maslom namazan zvezdast pekač. Pustimo vzhajati 4 ure na sobni temperaturi.
10. Korak - Segrej pečico na 185 stopinj. Pri tej temperaturi se mora pandoro peči 15 minut. Pečico sedaj prestavi na 170 stopinj in peci še 30 minut. Preden vzameš omamno dišeč pandoro iz pečice naredi še test s palčko. Če pride iz pekača čista pomeni, da je pandoro pečen. Zvrni ga na večji krožnik in posuj s sladkorjem v prahu.
Pa smo prišli do cilja z zlato medaljo...aja ne... z zlatim kruhcom...in res je odličen! Danes pa le še počitek in sladkanje... Aaaaaaah :)
1. Korak - 15g kvasa zmešaj v 60g tople vode in ga dodaj v maso. Dodaj tudi 1 rumenjak, 50g moke, 10g sladkorja. Vse skupaj dobro zmiksaj, nato pa pusti da 90 min pokrito počiva na sobni temperaturi.
2. Korak - 2 veliki žlici tople vode zmešamo s 3g kvasa in ga dodamo testu. Primiksamo še 250g sladkorja, 200g moke in 1 jajce. Ko je testo poenoteno pa še 30 g masla. Miksamo še 10 minut. Pokrito naj počiva 90 minut na sobni temperaturi.
3. Korak - Med miksanjem testu dodamo 2 jajci, 100g sladkorja, 1 žlico soli, 1 vanilin sladkor in 200g moke. Nato pripravimo večjo stekleno posodo premazano z maslom in vanjo preložimo naše testo. Pokrijemo ga in pustimo, da počiva 90 minut na sobni temperaturi.
4. Korak - 140 g masla daj na sobno temperaturo. Našo stekleno posodo s testom pa za 40 minut v hladilnik.
5. Korak - Pomokaj desko, ki jo boš uporabil za to, da razvaljaš testo. Testo vzami iz hladilnika in ga zvrni na pomokano površino. Dobro ga pregneti in razvaljaj na 1,5 cm debelo. Nato pa razdoblejno maslo položi na sredino razvaljanega testa. Testo sedaj "zapakiraj" v paketek. Zapogni stranski stranici, nato pa še spodnjo in zgornjo stranico. "Paketek" malce razvaljaj... na približno 2 cm. Potem pa ponovno zapolni spodnjo in zgornjo stranico. "Paketek" pustimo 20 minut v hladilniku.
6. Korak - Testo vzamemo iz hladilnika in ga ponovno položino na pomokano površino, razvaljamo," zapakiramo" pa ponovno v hladilnik za 20 minut.
7. Korak - Ponovimo 6. Korak
8. Korak - Ponovimo 6. Korak
9. Korak - Testo pregnetemo v kepo in položimo v z maslom namazan zvezdast pekač. Pustimo vzhajati 4 ure na sobni temperaturi.
10. Korak - Segrej pečico na 185 stopinj. Pri tej temperaturi se mora pandoro peči 15 minut. Pečico sedaj prestavi na 170 stopinj in peci še 30 minut. Preden vzameš omamno dišeč pandoro iz pečice naredi še test s palčko. Če pride iz pekača čista pomeni, da je pandoro pečen. Zvrni ga na večji krožnik in posuj s sladkorjem v prahu.
Pa smo prišli do cilja z zlato medaljo...aja ne... z zlatim kruhcom...in res je odličen! Danes pa le še počitek in sladkanje... Aaaaaaah :)
sobota, 3. december 2011
Praznične voščilnice
Tako! Lučke po mestu gorijo... Smrekica je zaenkrat sicer narisana le na naši šolski tabli s kredami... prava sledi kmalu! Miklavž je bil ponovno hiter in je že pustil darilca pod narisano smrečico...Recepti za praznične dobrote se že izbirajo... Praznične priprave, kot vidiš, so v polnem teku in kljub 15 stopinjam in dežju že lahko občutim malce vznemirjenja ob začetku veselega decembra.
S pripravami smo začeli tudi že v Društvu gluhih in naglušnih Koper, kjer smo že izdelali 40 voščilnic. Letos so odane v praznično rdeče-zeleno-zlato. Izdelali smo jih iz trakov za darila, ki jih dobiš v tem času praktično kjerkoli. Uporabiš pa lahko tudi ostanke različnega ovijalnega papirja ali pa celo različne koščke blaga. Potreboval boš tudi lepilo, najboljše je tisto za les, ki se meša z vodo in postane prozorno, ko se posuši. Pa še rjav papir, bleščeče zvezdice, škarje, ravnilo in seveda prazne voščilnice. Glede na velikost voščilnice si nato izriši in izreži model smrečice. Tako bo lažje rezati trakove in smrečica bo bolj simetrična. Po modelu nato izreži trakove različnih dolžin. Kombinacij je ogromno in vsaka smrečica je lahko malce drugačna, pusti domišliji svojo pot. Najprej zalepi rjavo deblo, nato se poigraj s trakovi in na koncu dodaj še zvezdice. V notranjost zapiši še lepe želje in voščilnica je gotova. Z malo domišlije letos tudi ti izdelaj svoje voščilnice, ki preverjeno osrečijo bolj, kot tiste kupljene.
Tisti, ki pa se raje poigrate s papirjem in bleščicami pa kliknite tu! Za preprosta DIY darilca pa pokukaj sem!
S pripravami smo začeli tudi že v Društvu gluhih in naglušnih Koper, kjer smo že izdelali 40 voščilnic. Letos so odane v praznično rdeče-zeleno-zlato. Izdelali smo jih iz trakov za darila, ki jih dobiš v tem času praktično kjerkoli. Uporabiš pa lahko tudi ostanke različnega ovijalnega papirja ali pa celo različne koščke blaga. Potreboval boš tudi lepilo, najboljše je tisto za les, ki se meša z vodo in postane prozorno, ko se posuši. Pa še rjav papir, bleščeče zvezdice, škarje, ravnilo in seveda prazne voščilnice. Glede na velikost voščilnice si nato izriši in izreži model smrečice. Tako bo lažje rezati trakove in smrečica bo bolj simetrična. Po modelu nato izreži trakove različnih dolžin. Kombinacij je ogromno in vsaka smrečica je lahko malce drugačna, pusti domišliji svojo pot. Najprej zalepi rjavo deblo, nato se poigraj s trakovi in na koncu dodaj še zvezdice. V notranjost zapiši še lepe želje in voščilnica je gotova. Z malo domišlije letos tudi ti izdelaj svoje voščilnice, ki preverjeno osrečijo bolj, kot tiste kupljene.
Tisti, ki pa se raje poigrate s papirjem in bleščicami pa kliknite tu! Za preprosta DIY darilca pa pokukaj sem!
četrtek, 1. december 2011
H&M and...
Ne, ni Versace... Že res, da je povzročil evforijo...Že res, da se je pred dvema tednoma njihov oglas odvil vsake 15 minut... Že res, da so se vsi najbolj zaželjeni kosi pošli še isti dan... Pa me vseeno niso uspeli popolnoma prepričati. Takšna sodelovanja se mi sicer zdijo super, saj imamo tako dostop do visoke mode tudi ostali smrtniki. :) Vendar Versace, kljub temu ni v mojem stilu. Priznam, da pa sem z veseljem spremljala vso evforijo okoli njihove kolekcije.
Zato danes pišem o novem sodelovanju H&M z znano italijansko modno hišo MARNI. Z Consuelo Consiglioni že delajo na pomladni kolekciji, ki jo bo mogoček kupiti 8. marca. Njihovi dizajni so vse od minimalističnih do ekstravagandnih z zanimivimi in velikimi potiski, po katerih je njihov stil najbolj prepoznaven. Njihove siluete in potiski kot tudi nakit, torbice in čevlji imajo simpatičen retro pridih. Marni gospodične so hkrati šik in nenavadne. Z izbiro obleke ne poskušajo ugajati moškemu, saj mora obleka v prvi vrsti osrečiti najprej njih same.
Ker tudi sama rada posežem po takšnih kosih se te kolekcije že veselim. Upajmo le, da se jo bo dalo kupiti v Sloveniji. Kolekcija bo namreč ponovno le v izbranih H&M trgovinah, tako lahko sklepam, da bomo za nakup ponovno morali obiskati City Park v BTC-ju. Zaenkrat pa sem le v nestrpnem pričakovanju prvih namigov kako bo kolekcija izgledala...
... samo za občutek o tem kaj lahko pričakujemo dodajam še nekaj meni najljubših MARNI kreacij...
Zato danes pišem o novem sodelovanju H&M z znano italijansko modno hišo MARNI. Z Consuelo Consiglioni že delajo na pomladni kolekciji, ki jo bo mogoček kupiti 8. marca. Njihovi dizajni so vse od minimalističnih do ekstravagandnih z zanimivimi in velikimi potiski, po katerih je njihov stil najbolj prepoznaven. Njihove siluete in potiski kot tudi nakit, torbice in čevlji imajo simpatičen retro pridih. Marni gospodične so hkrati šik in nenavadne. Z izbiro obleke ne poskušajo ugajati moškemu, saj mora obleka v prvi vrsti osrečiti najprej njih same.
Ker tudi sama rada posežem po takšnih kosih se te kolekcije že veselim. Upajmo le, da se jo bo dalo kupiti v Sloveniji. Kolekcija bo namreč ponovno le v izbranih H&M trgovinah, tako lahko sklepam, da bomo za nakup ponovno morali obiskati City Park v BTC-ju. Zaenkrat pa sem le v nestrpnem pričakovanju prvih namigov kako bo kolekcija izgledala...
... samo za občutek o tem kaj lahko pričakujemo dodajam še nekaj meni najljubših MARNI kreacij...