nedelja, 11. september 2011

V upanju na indijansko poletje...

Kljub septembru, ki ponavadi pomeni nenadno poslabšanje vremene in znatno nižje temperature, smo si letos zaslužili še nekaj poletnih dni. Priznam, da se bom letos kar težko poslovila od sončnih dni. Morda me pa le še čaka kakšen poslovilen skok v morje. Tudi v Celju me je tako presenetila presenetljiva vročina, ki pa smo jo lajšali z osvežilnimi napitki, kot je tale doma narejen ledeni čaj in panna cotto. Med zalogo čajev sem našla še majhno vrečko sadnega čaja "Indijankso poletje" - kot nalašč za tale čas. Dodala sem mu le še limeto, lističe sveže mete iz maminega vrta, malce rjavega sladkorja in seveda led. Zelo osvežilno in zelo preprosto! Za pripravo panna cotte si moraš vzeti malce več časa, vendar je resnično vredno.


 Za 10 majhnih skodelic panna cotte boš potreboval: 
 - 0,5 l sladke smetane
 - 0,5 l polnomastnega mleka
 - 6 listov želatine
 - 4 vaniljevi sladkorčki
 - 120 g sladkorja + za omakico iz gozdnih sadežev (po okusu)
 - gozdni sadeži (lahko tudi zmrznjeni)

Priprava: 
Liste želatine namoči v hladno vodo. Mleko in smetano zlij v lonec in ju segvaj do vretja. Medtem neprestano mešaj in pazi, da se ti ne oprime dna. Ko zavre, dodaj 120 g sladkorja in takoj za tem odstavi. Ožemi liste želatine in jih dodaj smetani. Dobro premešaj. Na koncu med mešanjem dodaj še 2 zavojčka vanilijevega sladkorja. Pripravimo si skodelice v katere nalij našo kuhano smetano. Vsako skodelico pokrij s prozorno folijo. Daj jih v hladilnik dokler se panna cotta ne strdi. Medtem gozdne sadeže segrej, dodaj jim malce rjavega  in vanilijevega sladkorja po okusu. Ko se malce zgostijo so gotovi.  Postrezi panna cotto z omakico iz gozdnih sadežec svojim gostom in samo počakaj na komplimente... ;)


Dober tek!

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...